Houtworm bestrijding

Houtworm, maar ook andere houtaantasters zoals de boktor kunnen uw houtconstructies volledig ruïneren! Houtaantasters kan men indelen in twee groepen: nathoutboorders en drooghoutboorders.

Nathoutboorders leven alleen in bomen die nog op stam staan, dus bomen in het bos. Deze kevers sterven enige tijd nadat een boom gekapt is of komen niet verder tot ontwikkeling en vormen zodoende ook geen gevaar voor onze gebouwen. Wel worden ze af en toe mee naar binnen genomen met het brandhout voor onze openhaard of houtkachel. Meestal gaat het dan om de veranderlijke boktor, een oranje kever.

Drooghoutboorder daarentegen veroorzaken wel degelijk schade aan onze houten constructies. Deze houtworm kunnen een constructie van een kap zo danig verzwakken dat deze kan instorten. Onze experts hebben menig maal een muurplaat aangetroffen die vervangen moest worden, wat behoorlijk wat kosten met zich mee bracht.

Een van de meest voorkomende is de gewone houtworm (Anobium Punctatum). Deze kever veroorzaakt niet de schade, maar de larven ervan. De voorkeur van deze larven gaat voornamelijk uit naar naaldhout (Spinthout hiervan). Vooral het ronde gewaterde dennenhout van oude woningen en schuren geniet de voorkeur, maar ook nieuw ongeschilderde delen hout triplex, en ander vuren en grenen hout.

Het meest agressief is echter de larve van de bonte knaagkever (Xestobium rufovillosum), ook wel de grote houtworm genoemd. Als de larve zich verpopt in het hout knaagt de kever zich naar buiten. De voorkeur van de grote houtworm gaat uit naar eiken hout en dan ook voornamelijk het spinthout. Ook worden wel andere houtsoorten die in de nabijheid zijn aangetast. Er wordt soms zelfs door lood geknaagd. De larve veroorzaakt voornamelijk zeer ernstige schade aan vooral monumentale gebouwen en eiken kapconstructies, zodat deze geen draagkracht of stevigheid meer bezitten.

Of het nou gaat om een monumentaal pand, recentere bouwwerken, meubelen, of houtvoorraad, Dierplaag Control is gespecialiseerd om deze houtworm te bestrijden. Het middel dat wij gebruiken doodt curatief maar werkt bij bepaalde houtwormbestrijding ook nog eens preventief. Na de houtwormbestrijding geven wij een garantiecertificaat af.

Is een hout gedeelte niet meer te redden, dan geven we dat ook aan. Voor het restaureren van te ver door de houtworm aangetaste onderdelen, hebben wij een vakkundig restaurateur die wij u kunnen aanbevelen.

Dierplaag Control is voor u de professional bij het bestrijden van houtworm.

Meer weten over houtworm bestrijding? Kijk ook eens op onze website Houtworm Twente.

Terug naar plaagdierbestrijding bedrijven

Terug naar plaagdierbestrijding particulier

Wij onderscheiden ons door te opereren in een kleinschalig, flexibel team

met korte communicatie lijnen en een menselijke maat.

Henk

Anna

Machiel

Sinette

Dierplaag Control

Preventie en Bestrijding van ongedierte
Oude Hoevenweg 103
7671 PL Vriezenveen

0546 563 017 / 0655 372 286