Vleermuis

Dierplaag Control Vriezenveen

Vleermuis

Vrijblijvend Kennis Maken met Dierplaag Control plaagdier beheersing

De Vleermuis

EEN VLIEGENDE MUIS?

Vleermuizen zijn de enigste vliegende zoogdieren op aarde, en lijken ecologisch gezien in niets op een muis. Een belangrijk verschil is de snelheid waarmee ze zich voortplanten. Per jaar krijgt een vleermuisvrouwtje maar een hooguit twee jongen, terwijl een muis er enkele tientallen krijgt.

Een vleermuis kan wel 7 tot 10 jaar worden een muis hooguit een jaar, er zijn vleermuizen die wel 30 jaar worden. In Nederland komen 17 soorten vleermuizen voor, sommige hiervan zijn zeer zeldzaam of met uitsterven bedreigd. Ze zijn dus ook allemaal beschermd.

Vleermuizen zijn zeker geen enge beesten die in je haren kunnen vliegen, dit berust op een fabeltje.

Wat een vleermuis bijzonder maakt is dat ze kunnen vliegen en dat ook nog eens in het donker doen. Ze vangen al vliegend 's nachts met behulp van echolocatie grote hoeveelheden insecten. Echolocatie is een unieke eigenschap; ze zenden in de vlucht hele hoge, voor ons onhoorbare tonen uit aan de hand van echo's. Daarmee weten ze de insecten op te sporen en te vangen. Vliegen kost heel veel energie en vleermuizen moeten dus veel insecten vangen om dit te bekostigen. Ze eten 20 tot 50 procent van hun eigen lichaamsgewicht aan insecten.

De winter brengen ze geheel of gedeeltelijk in winterslaap door, waarvoor ze koele, vochtige en vorstvrije plaatsen opzoeken ( bijvoorbeeld een in onbruik geraakte ijskelder). De trage voortplanting (iets minder dan de helft van de vrouwtjes krijgt een jong, en bijna de helft van de jongen overleeft de eerste overwintering niet), de winterslaap, hun plaats hoog in de voedselpiramide en het samenleven in grote groepen maakt dat vleermuizen bijzonder kwetsbare dieren zijn.

Als zeer bijzondere soortengroep die grote hoeveelheden nachtinsecten eet (ook veel muggen) nemen vleermuizen een unieke en onvervangbare plaats in binnen ons ecosysteem.
 
Folder vleermuizen Ministerie LNV
 
LATEN WIJ ER ZUINIG OP ZIJN.