Rosse metselbij

Dierplaag Control Vriezenveen

Rosse metselbij

Rosse metselbij Algemeen

De rosse metselbij is donkerbruin van kleur met een duidelijke groene metaalglans op de chitinehuid. De beharing op de kop van het vrouwtje is zwart. Bij het mannetje lichtgeel. Het vrouwtje heeft op de voorzijde van haar kop 2 afgestompte horentjes, de mannetjes hebben dat niet. Het mannetje heeft duidelijke langere antennes. Het vrouwtje is 10 tot 12 mm lang. De mannetjes zijn iets kleiner.

Ontwikkeling Rosse metselbij

Ze ontwikkelen zich door volledig te veranderen. Het vrouwtje maakt gebruik van holle stengels om haar broedcellen in aan te leggen. Per stengel worden ongeveer 10 broedcellen aangelegd. 10 dagen na de ei afzetting komen de larven uit. Na 5 weken heeft de larve het voedsel op en wordt een cocon gesponnen voor de verpopping. Eind augustus/september komt de pop uit. De jonge bij blijft tot aan de volgende vliegperiode binnen de schermende cocon.

Leefwijze Rosse metselbij

De rosse metselbij leeft alleen en soms in groepen als een ander een gunstige nestplaats heeft op de zonzijde. Ze zijn van eind maart tot mei actief in het zorgen voor het broed. De rosse metselbijen zijn bloemenbezoekers. In Nederland komen ze heel algemeen voor, vooral in tuinen en parken.
 

Preventie en Bestrijding van de Rosse metselbij

Dierplaagcontrol kan u adviseren en helpen de Rosse metselbij te bestrijden. Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Werkgebied Dierplaagcontrol

Het werkgebied van dierplaag control is voornamelijk Almelo, Aadorp, Mariaparochie, Harbrinkhoek, Borne, Zenderen, Hertme, Bornerbroek, Ootmarsum, Tilligte, Lattrop-Breklenkamp, Agelo, Oud-Ootmarsum, Nutter, Wierden, Hoge Hexel, Tubbergen, Vasse, Hezingen, Mander, Manderveen, Albergen, Fleringen, Reutum, Haarle, Vriezenveen, Bruinehaar, Westerhaar-Vriezenveensewijk, Geesteren, Langeveen, Vroomshoop, Den Ham, Beerzerveld, Daarlerveen, Daarle, Bergentheim, MariŽnberg, Sibculo, Kloosterhaar, Bruchterveld, Brucht maar u kunt natuurlijk ook voor andere woonplaatsen vrijblijvend contact met ons opnemen.