Grote Houtwormkever

Dierplaag Control Vriezenveen

Grote Houtwormkever

Grote houtwormkever Algemeen

De larve is geelachtig wit tot ongeveer 1,1 cm lang. De kever heeft een donkerbruine dekschilden met geelachtige spikkels. De lengte van de volwassen kever is 6 tot 8 mm. Het halsschild is helmvormig en donkerbruin van kleur.

Ontwikkeling Grote houtwormkever

De grote houtwormkever tast loofhout aan, vooral eiken, maar ook naaldhout. De balken moeten eerst door vocht en schimmels zijn aangetast. De larven leven 3 tot 10 jaar in het hout en richten in die periode de schade aan. De ontwikkelingsduur s korter naarmate het hout sterker is aangetast door een houtrot verwekkende schimmel. Volwassen kevers verschijnen van januari tot juni in verwarmde gebouwen en van april tot mei in niet-verwarmde ruimten. Hun gemiddelde levensduur is 4 tot 5 jaar. De uitvliegproblemen zijn cirkelachtig van vorm. De doorsnede is 2,5 tot 4 mm.

Leefwijze Grote houtwormkever

Vooral balkeinden en verbindingen worden aangetast door larven. Imago’s paren binnen in de balken in zogenaamde ‘kraamkamers’ en zetten daar hun eitjes af. De boorgangen zijn gevuld met het boormeel van de larven. Het boormeel heeft een grove structuur en ronde excrementen van ca. 0,75 mm groot. De imago’s kunnen vliegen, maar doen dit niet vaak. Zij vliegen het liefst bij een temperatuur van 19˚C of hoger.

Preventie en Bestrijding van de Grote houtwormkever

Dierplaagcontrol kan u adviseren en helpen de Grote houtwormkever te bestrijden. Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Werkgebied Dierplaagconrol

Het werkgebied van dierplaag control is voornamelijk Almelo, Aadorp, Mariaparochie, Harbrinkhoek, Borne, Zenderen, Hertme, Bornerbroek, Ootmarsum, Tilligte, Lattrop-Breklenkamp, Agelo, Oud-Ootmarsum, Nutter, Wierden, Hoge Hexel, Tubbergen, Vasse, Hezingen, Mander, Manderveen, Albergen, Fleringen, Reutum, Haarle, Vriezenveen, Bruinehaar, Westerhaar-Vriezenveensewijk, Geesteren, Langeveen, Vroomshoop, Den Ham, Beerzerveld, Daarlerveen, Daarle, Bergentheim, Mariënberg, Sibculo, Kloosterhaar, Bruchterveld, Brucht maar u kunt natuurlijk ook voor andere woonplaatsen vrijblijvend contact met ons opnemen.